Trump Towers, Ofis Kule:2 Kat:18, No:12, Sisli, Istanbul, Turkey

Publication

Publication

İleti Yönetim Sistemi’ne İlişkin Tarihler Ertelendi

28 Ağustos 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (“28 Ağustos 2020 tarihli Yönetmelik”) ile Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik (“Yönetmelik”) kapsamında alınan onayların Ticari Elektronik İleti Yönetim Sistemi’ne (“İYS”) yüklemesi için öngörülen son tarih 1 Eylül 2020 tarihinden 1 Aralık 2020 tarihine ertelendi.

İlgili onayların sisteme yüklenmesinden sonra İYS üzerinden vatandaşların yüklenen onayları kontrol etmesi için öngörülen son tarih ise 16 Ocak 2021’e ertelendi. İlgili sürenin bitiminden sonra sistemdeki mevcut kayıtlar doğrultusunda gönderilen ticari elektronik iletiler onaylı kabul edilecek.

Vatandaşlar tarafından kontrol sürecinin başlaması için 1 Aralık 2020 tarihinden sonra İYS tarafından sistemde kayıtlı vatandaşlara onayların İYS’ye yüklendiği ve 16 Ocak 2021 tarihine kadar kontrol edilmediği takdirde bu onayların geçerli sayılacağı ve reddetme imkanının İYS üzerinden kullanılabileceği bilgisini içeren bir ileti gönderilecek.

İlgili değişiklikle Ticaret Bakanlığı bu tarihleri hizmet sağlayıcıların niteliği ve ticari elektronik ileti onay sayılarının büyüklüğünü göz önünde alarak altı ay ertelemeye yetkili kılındı.

Ayrıca 4 Ocak 2020 tarihli Resmi Gazete’de Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (“4 Ocak 2020 tarihli Yönetmelik”) hükümlerinde yer alan ve henüz yürürlüğe girmemiş İYS’ye ilişkin hükümlerin yürürlük tarihi de 16 Ocak 2021’e ertelendi.

Hizmet Sağlayıcı ve Ticari Elektronik İleti Nedir?

6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve Yönetmelik’te hizmet sağlayıcı, "elektronik ticaret faaliyetinde bulunan gerçek veya tüzel kişi" olarak tanımlanmış olup elektronik ticaret ise "fiziki olarak karşı karşıya gelmeksizin elektronik ortamda gerçekleştirilen çevrimiçi iktisadi ve ticari her türlü faaliyet" olarak tanımlanmıştır.

Bu kapsamda “telefon, çağrı merkezleri, faks, otomatik arama makineleri, akıllı ses kaydedici sistemler, elektronik posta, kısa mesaj hizmeti gibi vasıtalar kullanılarak elektronik ortamda gerçekleştirilen ve ticari amaçlarla gönderilen veri, ses ve görüntü içerikli iletiler” ticari elektronik iletidir. Ticari işletmenin tanınırlığını arttırmak amacıyla gönderilen SMS’ler, yapılan çağrılar, kampanya bilgilendirmelerinin tümü ticari elektronik ileti sayılmaktadır.

İYS nedir?

4 Ocak 2020 tarihli Yönetmelik ile hizmet sağlayıcıların arama, mesaj ve e-posta gibi farklı tipte ileti onaylarını saklayıp yönetebilecekleri, alıcıların ise verdikleri onayları görüntüleyip kaldırabilecekleri ve izinsiz ileti gönderimlerini şikayet edebilecekleri ulusal bir sistem olan İYS mevzuata eklendi.

İYS, 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun çerçevesinde Ticaret Bakanlığı tarafından görevlendirilmiş Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nce geliştirilen ticari elektronik ileti izinlerinin ve şikayet süreçlerinin yönetilmesinin amaçlandığı ulusal bir platformdur. Yönetmelik’in 5. maddesinde yapılan değişiklikle "ticari ileti göndermek isteyen gerçek ve tüzel kişilerin İYS’ye kayıt olması gerektiği" hükme bağlanmış ve İYS üzerinde onay kaydı bulunmayan alıcılara ticari elektronik ileti gönderilemeyeceği belirtilmiştir.

Aslı Naz Ünlü 

Kustepe Mahallesi, Mecidiyekoy Yolu Caddesi, Trump Towers, Ofis Kule:2 Kat:18, No:12, Sisli Mecidiyekoy, Istanbul, Turkey

Subscribe Our Newsletter

© 2025 HERDEM | All Rights Reserved. Powered by Stingreys

HERDEM

360