Birleşik Krallık
Birleşik Krallık, kamu görevlilerini de içeren rüşvet ve mülklerin kötüye kullanılmasını hedefleyen bir Küresel Yolsuzlukla Mücadele yaptırım rejimini açıklamıştır. Yapılan açıklamalara göre, bahsi geçen rejim Birleşik Krallık hükümetinin daha geniş yolsuzlukla mücadele stratejisinin bir parçası olup demokratik değerleri korumayı ve etkili yönetimi teşvik etmeyi hedeflemektedir. Birleşik Krallık Dışişleri Bakanlığı, Rusya, Güney Afrika, Güney Sudan ve Latin Amerika'da 22 gerçek kişiye yaptırım ilan ederek işbu rejimi başlatmıştır.
Guatemala
Birleşik Krallık tarafından açıklananlara paralel olarak, ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (“OFAC”), iki Guatemala asıllı eski hükümet yetkilisini Küresel Magnitsky Yaptırımlar programı kapsamında SDN listesi kapsamına almıştır. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından, Haziran 2020'de bahsi geçen şahıslar vize yasağı kapsamına da alınmıştı.
ABD
OFAC, bazı OFAC regülasyonlarının ihlali gerekçesiyle, ABD merkezli büyük bir para hizmeti işletmesi ile 34.329,00 USD’lik uzlaşma yoluna gitmiştir. Uzlaşmaya konu belirgin ihlallerin, ABD federal hapishanelerinde tutulan SDN listesi kapsamı altındaki şahıslar adına işlenen para transferleriyle ilgili olmasından kaynakladığı belirtilmiştir.
Almanya
OFAC, İran İşlem ve Yaptırım Yönetmeliklerinin (“ITSR”) ihlali nedeniyle bir Almanya merkezli yazılım şirketi ile 2.132.174,00 USD’lik uzlaşma yoluna gitmiştir. Uzlaşmaya konu belirgin ihlallerin, bahsi geçen şirketin, İran'a yeniden ihraç edileceği bilinciyle ABD'den yazılım satmasından ve ITSR'yi ihlal eden İran'daki kişilere ABD merkezli bulut hizmetlerini sağlamasından kaynaklandığı belirtilmiştir. Aynı zamanda, ABD Adalet Bakanlığı söz konusu şirketle bir kovuşturmaya yer olmadığına dair takipsizlik anlaşması yaptığını da açıklamıştır.
Çin
OFAC, SDN Olmayan Komünist Çin askeri şirketi (CCMC) Listesinin PDF formatından standart SDN listesi formatına dönüştürülmesiyle ilgili bir idari bildirim yayımlamıştır.
Şafak Herdem, Ezgi Ceren Aydoğmuş