Çin
Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği, Birleşik Krallık ve Kanada, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki iddia edilen insan hakları ihlallerine cevaben Çin’deki dört gerçek kişi yetkili ve bir teşebbüs aleyhine eşgüdümlü yaptırım kararları açıklamıştır. Çin Dışişleri Bakanlığı ise, ABD, Kanada, Birleşik Krallık ve AB’de bulunan toplam yirmi iki gerçek kişi ve dokuz teşebbüs aleyhine misilleme yaptırımları ilan ederek tepki göstermiştir. Açıklamalara göre, yaptırımın hedefi olan kişilerin Çin, Hong Kong ve Makao'ya girmesi engellenecek ve Çin'de veya Çin asıllı gerçek kişiler ve teşebbüslerle çeşitli ticari kısıtlamalara tabi olacaklardır.
Myanmar
ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (“OFAC”), iki Myanmar menşeili şirketi SDN listesi kapsamına almıştır. Birleşik Krallık tarafından da bu hedef şirketlerden biri aleyhine yaptırım kararları açıklanmıştır.
Rusya
Kanada Dışişleri Bakanlığı, ağır ve sistematik insan hakları ihlalleri iddialarına yanıt olarak Rus asıllı dokuz gerçek kişi yetkili aleyhine yaptırım uyguladığını açıklamıştır. Yapılan bir duyuruya göre, Kanada tarafından açıklanan yaptırım kararları Alexey Navalny davasıyla bağlantılı olarak daha önce Avrupa Birliği ve ABD tarafından alınan önlemlere uygundur.
İran
OFAC, İtalya merkezli bir ekipman üreticisi ile İran İşlem ve Yaptırım Yönetmeliklerinin ihlalleri nedeniyle 950,000.00 USD’lik uzlaşma yoluna gitmiştir. Uzlaşmaya konu belirgin ihlallerin, şirketin parçaları ABD'li ihracatçılardan temin etmesinden ve bunları İran'daki müşterilere yeniden ihraç etmeyi amaçladıklarını gizlemesinden kaynaklandığı belirtilmiştir.
Şafak Herdem, Ezgi Ceren Aydoğmuş